Ossenzijl Theun Hoen uit Ossenzijl is vijftig jaar kerkorganist. Komende zondag wordt in de Hervormde kerk in Oldemarkt uitgebreid stilgestaan bij deze muzikale mijlpaal. De jubilaris speelt tijdens de samenkomst zoals altijd gewoon op het orgel. „Voorlopig ga ik nog wel even door.”
Leo Polhuijs
Eigenlijk speelt de 74-jarige jubilaris al veel langer orgel dan de vijftig jaar die hij nu officieel op zijn naam heeft staan. „In mijn vroege jeugd kreeg ik al les, maar ik had toen nog helemaal geen belangstelling. Mijn moeder zei op een gegeven moment dat ik er maar beter mee kon stoppen.”
Later, toen Theun een jaar of vijftien was, probeerde hij het nog eens op het orgel thuis in Kalenberg en dat beviel hem wel. Hij speelde steeds meer en beter en kreeg er plezier in.
Theun kroop voor het eerst achter een kerkorgel toen hij een keer onverwachts moest invallen in de kerk in zijn geboortedorp. De vaste organist was nog in geen velden of wegen te zien. „De kerkgangers spoorden me aan: Theun, jij kan toch spelen?‘ Even later kwam de vaste organist op zijn brommertje aanrijden en nam het van me over.”
Kerken sluiten
Theuns echtgenote, die bij het gesprek aanwezig is: „Toen we elkaar meer dan vijftig jaar geleden leerden kennen, speelde Theun al orgel. Ik heb het nooit anders meegemaakt.” Toen het echtpaar Hoen in 1974 naar Ossenzijl verhuisde, volgde daar al snel Theuns aanstelling als vaste organist in de kerk. „Ik heb daar 45 jaar gespeeld. Toen sloot de kerk de deuren. Ik heb nog dertien jaar lang tegelijkertijd in Ossenzijl en Kalenberg op het rooster gestaan, maar de kerk in Kalenberg is inmiddels ook dicht.”
Theun vindt het heel jammer dat zoveel kerken sluiten en het geloof voor veel mensen kennelijk geen rol meer speelt. „Wij zijn van huis uit kerkelijk. Voor mij en mijn vrouw is het geloof belangrijk.”
Inmiddels is Theun een bekend gezicht bij kerkdiensten in Kuinre, Steenwijkerwold, Blankenham, Willemsoord, Eesveen, Oldemarkt en Wanneperveen. In een paar kerken wordt hij vast ingeroosterd, in andere gevallen komt hij op afroep, net als zijn collega-musici. Ook leidt hij rouw- en trouwdiensten. De liederen voor de kerkdiensten worden opgegeven door de predikant en komen vrijwel altijd uit het Liedboek der Kerken. De liturgie wordt een paar dagen van te voren naar Theun gestuurd, zodat hij de liederen kan instuderen.
Oefenen
„Je hebt organisten die alles uit het hoofd kennen en concerten geven, maar zo iemand ben ik niet. Ik moet steeds oefenen. Dat doe ik op het orgel dat bij me thuis in de kamer staat.” Theun, die tijdens de laatste jaren van zijn werkzame leven de kost verdiende bij Staatsbosbeheer, hoopt het nog een tijdje vol te houden. „Ik heb artrose in de vingers, maar dat is gelukkig niet zo erg dat ik niet meer goed spelen kan.”
Het orgel is volgens Theun nog altijd een prachtig instrument om de samenzang te begeleiden. „Je moet echt met de gemeente meegaan en goed aanvoelen hoe er gezongen wordt. Mee-ademen met de kerkgangers, zo heb ik het wel eens iemand horen zeggen.” In veel kerken is het orgel verdrongen door een bandje en worden de liedteksten op een beamer gepresenteerd. „Vaak worden er Opwekkingsliederen gezongen. Maar daar past geen orgelmuziek bij. Een piano is dan beter. Aan dat instrument heb ik me nooit gewaagd.”
De jubileumdienst is aanstaande zondag 21 april in de Hervormde kerk van Oldemarkt. Medewerking aan de bijeenkomst verleent het Christelijk Mannenkoor Steenwijk, onder leiding van Harry Koning. Ds. Egbert Jans leidt de dienst. Aanvang 9.30 uur.